הי סידן! לאן אתה בורח? המיתוס שבין חלב, סידן ומחלת האוסטאופורוזיס
מאמר המשך למאמר "כל המיתוסים, הסודות והגילויים בנושא חלב הפרה"
חלב ומוצריו מהווים אבן יסוד מאוד משמעותית בתזונה בעולם המערבי בכלל ובמטבח הישראלי בפרט. אחת הסיבות העיקריות לכך היא ההנחה שחלב הינו מקור הכרחי לסידן.
האמנם???
הגיע הזמן לשחוט כמה פרות קדושות בנושא!
צריכת חלב מגבירה בריחת סידן. כיצד?
מעניין לראות כי שברים בעצם הירך נפוצים יותר באוכלוסיות הצורכות מוצרי חלב.
דווקא בארצות המערב שבהן אוכלים כל כך הרבה חלב יש שיעור גבוה יותר של אוסטיאופורוזיס מאשר באזורים שבהם החלב הוא רכיב זניח בתפריט. ואם לא די בכך, הפרות שעצמותיהן נושאות את משקלן הכבד לא שותות חלב, אלא אוכלות עשב. בעשב, כמו בשאר המזונות מן הצומח, יש סידן - כמויות קטנות בהרבה מאלה הנמצאות בחלב, אבל גוף האדם סופג אותו הרבה יותר טוב.
במוצרי חלב יש כמות גדולה של זרחן בהשוואה לסידן. זרחן הינו מינרל אשר מתחרה עם הסידן על הספיגה במעיים, מפריע ומעכב ספיגה וניצול של הסידן בגוף ובסופו של דבר גורם למאזן סידן שלילי. כלומר, צריכה מרובה של מוצרי חלב בעצם מרוקנת את המינרלים מהעצם.
בנוסף, רוב מוצרי החלב מכילם תוסף סידן E341 אשר גורם לבעיות עיכול שונות.
חלב הפרה עשיר בהורמון הנקרא IGF-1. הורמון זה נחקר בשנים האחרונות באופן משמעותי ונתגלו מסביבו הקשרים רבים למחלות סרטן כדוגמת סרטן הערמונית בגברים, סרטן בילדים, סרטן השד ועוד... הורמון זה מפריע למערכת החיסון לחסל תאים סרטנים וכיום הורמון זה מוגדר על ידי ארגונים הרפואה כ"שותף מרכזי בהתפתחות סוגי סרטן שונים".
סרטון חשוב בנושא חלב ובריחת סידן. אל תפספסו!
טבלת סידן - אל תיהיו מופתעים
כמה מ"ג סידן יש במנה של 100 גרם מזון
חלב | 120 מ"ג |
גרגירי חומוס | 150 מ"ג |
פטרוזליה | 200 מ"ג |
כרוב | 225 מ"ג |
שקדים | 260 מ"ג |
סרדינים | 450 מ"ג |
זרעי שומשום (טחינה מלאה) | 1100 מ"ג |
שאלתם את עצמכם האם זכינו לראות פעם קמפיינים שיווקיים על שקדים/טחינה/סרדינים או שומשום כמזונות חשובים כמקור לסידן ?
הרי בכל אלו תכולת הסידן גבוהה פי כמה מאשר במוצרי החלב !!!
אז מה עושים?
אוכלים מזונות המהווים מקורות מצוינים לסידן כדוגמת:
- דגנים מלאים - אורז מלא, שיבולת שועל, אמרנט, כוסמת, קינואה
- ירקות - כרוב, לפת, ברוקולי, צנון, גרגר נחלים, בצל ירוק, פטרוזיליה, כוסברה, במיה, ארטישוק
- אצות - בעיקר היזיקי וואקמה
- קטניות - פולי סויה, טופו, טמפה, אדממה, שעועית, גרגירי חומוס, תורמוס, עדשים
- שמנים, זרעים ואגוזים - זרעי שומשום (כדוגמת טחינה מלאה*), זרעי פשתן, זרעי חמנייה, גרעיני דלעת, שקדים (ממרח שקדים/שקדייה לדוגמא), אגוזי מלך, אגוזי מקדמיה, אגוזי ברזיל, אגוזי לוז, אגוזי קשיו
- דגים - במיוחד סרדינים
* טחינה מלאה מכילה פי 4-6 סידן לעומת טחינה רגילה.
מה לא לאכול:
כפי שציינו יש להימנע מצריכה גבוהה של מוצרי בשר, מוצרי חלב, צריכה מוגזמת של מלח, קפאין, אלכוהול, משקאות מוגזים ועישון. להימנע מצריכה רבה של מזונות המכילים חומצה אוקסאלית כדוגמת קקאו (שוקולד ומוצריו), כרובית ותרד, כל אלה גורמים לספיגה מופחתת של סידן.
דגש חשוב:
יש להימנע מחומץ ומפירות הדר כולל לימון אשר עשויים להגביר בריחת סידן ולגרום לאוסטאופורוזיס.
כמו כן, יש להימנע ממזונות ארוזים שעברו תהליכי עיבוד רבים בגלל כמויות המלח העצומות שהם מכילים.
מתמידים בפעילות גופנית שתורמת לחיזוק העצם:
פעילות גופנית מפעילה עומס על העצם הגורם לגירוי של התאים האוסטיאובלסטים האחראיים על בניית העצם.
לסיכום
סידן הינו מינרל חיוני הניתן לצריכה ממגוון רחב של מוצרים. צריכת מוצרי חלב לצורך השגת סידן אינה מומלצת כלל ואף מהווה פוטנציאל למחלות רבות. אוסטאופורוזיס הינה מחלה המחמירה בגילאי 50+ במיוחד אצל נשים והינה אחת מתופעות גיל המעבר. אנו מזמינים אותך לשמוע מה סיגי עשתה בכדי להתמודד עם תופעות גיל המעבר (לחצו על הקישור).
שלושה מתכונים עשירים בסידן
עוד בנושא
עזרו לנו בסקר קטן בנושא צריכת מוצרי חלב פרה - לחצו כאן ומלאו
2 קישורים למחקרים באותו נושא: