fbpx

למה כן חשוב לצרוך מלח

רועי סופר

ברוב השולחנות הביתיים והמסעדות תמיד נמצא מלח לבן רגיל.
מפאת האזהרות השונות של משרד הבריאות בנושא מלח רובנו לא מייחסים חשיבות לסוג המלח אותו אנו צורכים אלא לכמות בה אנו משתמשים.
רובנו גם לא מודעים להבדלים בין המלחים השונים הקיימים בשוק ומשתמשים במלח הרגיל והפשוט. 

אם אתם אוהבים מלח, לפחות תשתמשו במלח בטוח יותר ובריא יותר.

אמנם עודף צריכה של מלח עלולה לפגוע בתפקודי הגוף, אך מלח הינו היסוד החשוב ביותר לתהליכים פיזיולוגים רבים ומגוונים בגוף וכל היצורים החיים זקוקים למלח על מנת לשרוד. החל ממבנה העצמות, ההולכה העצבית בגוף, קצב פעימות הלב, שמירה על תאי המוח, תהליכי עיכול יעילים, פעילות השרירים ועוד רבות. עד כדי כך, שבעבר הרחוק היו משלמים לאנשים משכורת ב"שקי מלח" (מקורה של המילה Salary).

מלח כמרכיב מרכזי בתעשיית המזון:
כיוון שמלח מהווה כמשפר טעם וחומר משמר, אצל רבים מאיתנו, רוב המלח מגיע דווקא ממזונות מתועשים, משומרים, ממזון מהיר, מרטבים, ממרחים מוכנים, אבקות מרק, אבקות תיבול ומכל מוצר מזון מתועש ומעובד העשירים במלח. 

לכן, מומלץ להימנע מצריכה של מזונות אלו הן מפאת כמויות המלח הקיימות בהם, איכות וסוג המלח ומגוון הסיבות המוכרות של הבעייתיות במזון מתועש. 

הפחתה במוצרים מתועשים ושימוש ביתי קבוע במלחים הטבעיים, ללא ספק תשפר את רמת בריאותכם ותעזור לכלל תפקודי הגוף הזקוקים למלח נקי ובריא.

 

מלח ולחץ דם גבוה - מיתוס שגוי אבל עם יתרונות:
לפני מספר עשרות שנים התפרסם מחקר שהראה קשר בין צריכה של מלח ועלייה בלחץ הדם. אותו מחקר עשה הדים רבים בתחום הרפואה ומאז כמעט כל רופא ממליץ להפחית במלח לאנשים הנוטים לסבול מלץ דם גבוה. עקרונית, זוהי המלצה בריאה כיוון שרוב המלח אותו צורך הציבור ההממוצע מגיע ממזון מתועש אשר כידוע אינו מזון בריא וכן המלח בו משתמשים בתעשייה הינו מלח לבן פשוט הקיים גם ברוב המטבחים הביתיים והמסעדות. עצם הורדת מזון מתועש, כבר משפרת את בריאותו הכללית של האדם ולחץ הדם בפרט. 

העניין הוא שסוג המלח עליו נעשו המחקרים בהקשר ללחץ דם גבוה, הינו מלח שולחני לבן, שהינו מלח מתוסף, המופק בתהליך תעשייתי, שבמהלכו המלח עובר תהליך של הלבנה, הנעשה בחום גבוה של כ - 600 מעלות אשר הורס את המבנה הכימי הטבעי של המלח ובכך משמיד את המינרלים החיוניים שבו. במהלך התהליך מוסיפים למלח כימיקלים לצרכים שונים, כדוגמת חומרים מונעי התגבשות או בעד התגבשות (תלוי בסוג המלח), חומרים מונעי ספיחת נוזלים (אלומיניום הידרוקסיד) וחומרים מייצבים כדוגמת גלוקוז או סודה לשתייה. 
בסוף התהליך מקבלים מלח המורכב מאחוז גבוה של נתרן, חומרים כימיים וכמעט ללא ערכים תזונתיים.

לכן דיאטות נטולות נתרן, המומלצות על ידי איגודי הבריאות השונים, הינן טובות לאנשים הסובלים מלחץ דם גבוה וזאת בשל שהן מורידות את מרבית המזונות המתועשים ובשרים מעובדים ומכילות הרבה פירות וירקות וזו ללא ספק יכולה להיות הסיבה לירידה בלחץ הדם ולאו דווקא הורדת המלח עצמו. הנ"ל תואם למחקרים שמצאו כי בצריכת מזון ביתי, טרי, המבושל עם מלח, לא נראתה השפעה על לחץ הדם, לעומת אנשים שאכלו מזון מעובד כדרך קבע, או מזון מהיר (Fast Food), שבהם לחץ דם גבוה, שכיח באופן משמעותי.

השינוי בתפיסה: 

לפני למעלה מ - 20 שנה, החלה להתפתח גישה חדשה בנושא השפעת המלח על הגוף וכיום יודעים כי הורדה מסיבית של מלח (תזונה דלת נתרן), לא בהכרח מובילה להורדה בלחץ הדם ובוודאי לא באופן משמעותי כמו שחשבו בעבר ואף עלולה להיות מסוכנת אצל חלק מהאוכלוסיה!
 

בשנת ¹1991 ושוב בשנת ²2000, חוקר בשם ג'ון סוואלס, לשעבר מנהל המחקר והפיתוח של שירות הבריאות הלאומי של בריטניה, ביצע סקירה ומטא אנליזות של המחקרים בתחום מלח ולחץ דם והראה באופן חד משמעי, כמה המחקר בתחום מוטה ועמוס בשגיאות מחקריות. ג'ון סוואלס קיבל על כך הסכמה נרחבת בעולם הרפואי-מדעי.


מחקרים חדשים (3,4,5) מראים שחסר במלח (דיאטות דלות נתרן) דווקא עלול להוביל לעליה במחלות לב וכלי דם, עליה ברמות הכולסטרול והטריגליצרידים ומוות בטרם עת, אצל חולי סכרת הניזונים מדיאטת דלת נתרן.

מחקר של הרווארד משנת 2011 (6) הראה שדיאטות דלות מלח, היו קשורות להופעה מיידית של תנגודת לאינסולין. ובכל זאת רופאים ממליצים בעקביות על דיאטות הגבלת מלח לחולי סוכרת.

מחקרים אחרים (7,8) הראו שצריכת נתרן נמוכה לאורך זמן, במיוחד באוכלוסיה מבוגרת, קשורה לחוסר יציבות, יותר נפילות ולירידה ביכולות הקוגניטיביות.

מלחים מומלצים:

מלח הימלאיה
הוא מלח טבעי וורדרד אשר מקורו מהים הקדמון שבאזור מרגלות הרי ההימלאיה. להבדיל ממלח שולחן הרגיל שרובנו משתמשים בו, מלח ההימלאיה מכיל מינרלים כדוגמת ברזל, סידן, נתרן, אשלגן, ומגנזיום הנשמרים במלח וזאת כיוון שהוא אינו עובר תהליכים תעשייתיים הפוגעים באיכותו (כמו במלח הרגיל) והוא נאסף ידנית בשיטות מסורתיות ומיובש בשמש ללא תהלכי עיבוד כל שהם ועל כן איכותו נשמרת עמו.

Himalayan-salt

מלח אטלנטי 
הינו מלח אפרפר לבן וכמו מלח ההימלאיה, הוא נאסף בשיטות מסורתיות ללא כל תהליכי עיבוד ועל כן הערכים התזונתיים שלו נשמרים. המלח האטלנטי ידוע בטעמו העשיר והנעים והוא מכיל מינרלים כדוגמת ברזל, סידן, נתרן, אשלגן, מנגן, יוד ומגנזיום. ממש סופר מולטי מינרל.

מלח אטלנטי

שני מלחים אלו נחשבים כמלחים עשירים ומאוזנים יותר בהרכבם התזונתי ובטוחים יותר לצריכה יומית ואינם מכילים חומרים רעילים לגופנו. טעמם המיוחד מוסיף לכל בישול או מזון ארומה ייחודית.

הבדלים תזונתיים:
במחקר השוואתי (9) שהשווה בין מלח לבן למגוון מלחים ורודים המצויים באוסטרליה, נמצאו הבדלים משמעותיים בין תכולת המינרלים של מלח לבן לעומת מלח הימלאיה וורוד. בהשוואה למלח שולחן לבן, מלח ורוד הכיל רמות נתרן זהות או פחותות ממלח לבן, אבל הכיל כמות מינרלים גבוהה בהרבה מהמלח הלבן.
לדוגמא: 

סידן:  400 מ"ג במלח לבן, 1800-3700 מ"ג במלח הימלאיה.

ברזל: 0 מ"ג במלח לבן, 20-170 מ"ג במלח הימלאיה.

מנגן:  0 מ"ג במלח לבן, 1.2-3.8 מ"ג במלח הימלאיה.
מגנזיום: 84 מ"ג במלח לבן, 1300-3500 מ"ג במלח הימלאיה.


המסקנה הברורה היא שישנה עדיפות משמעותית למלח הימלאיה או אטלנטי הן מבחינת העושר ברכיבים התזונתים והטעם לעומת המלח שולחן הלבן שעובר תהליכים אשר פוגעים באיכותו וטעמו. 


מלח שחור:
מלח שחור הוא מלח המגיע מאזור הרי ההימלאיה (נפאל, הודו, פקיסטאן, בנגלדש ועוד) והוא עשיר במינרלים רבים כאשר העיקרי והחשוב בניהם היא גופרית. גופרית היא אחד מהמינרלים החשובים בכל היצורים החיים ויש לה תפקידים ביולוגים רבים ומגוונים כדוגמת בריאות השיער והעור, שיפור העיכול, לחלוח המעיים ועוד רבות. בנוסף, גופרית ידועה כמינרל הנוגד השפעות של רעלנים שונים בניהם כספית. בשל הכמות הגבוהה של גופרית במלח השחור, יש למלח זה ריח (וקצת טעם) המזכיר ביצה מה שגורם לחלק מהאנשים
פחות לאהוב אותו. ההמלצה שלי היא להשתמש בו פעם עד פעמיים בשבוע בשל תכולת המינרלים הגבוהה שלו. 

סיכום:

  • צריכת מלח צריכה להיות מבוקרת ומתונה.
  • מוצרי מזון מתועשים מתבססים על מלח ויש להימנע מצריכה שלהם ככל הניתן הן מבחינת כמות המלח שהם מכילים, איכות המלח ומרכיבים נוספים העלולים לפגוע בבריאותנו.
  • הורדת מזונות מתועשים והחלפה שלהם במזונות בריאים, פירות וירקות, תטיב עם הבריאות בכלל ולחץ הדם בפרט. 
  • הקשר בין לחץ דם גבוה ומלח מבוסס על מלח שולחן פשוט שעובר תהליכים כימיים שונים ומרבית המחקרים מתבססים על השינוי שחל בלחץ הדם אצל המשתתפים ללא התחשבות בשינוי התזונתי הבריא שנעשה אצל אלו שהורידו את כמות המלח.
  • תזונה דלת מלח עלולה להיות מסוכנת ולהוביל לבעיות בריאותיות משמעותיות. 
  • העידפו מלחים טבעיים כמוזכרים במאמר אשר לא עברו תהליכים תעשייתים, הם בטוחים יותר וטעימים יותר ויש להם יתרונות בריאותים. גם אותם יש לצרוך במינון מבוקר ומתון כמצויין.


לסיום, טיפ קטן מאיתנו:
שימוש קבוע לאורך זמן במלחים טבעיים אלו, גורם לחוש הטעם להרגיש את ההבדל בטעם בין מלח שולחן רגיל לעומת טעמם הארומתי והעדין של מלחים אלו.

בראי הרפואה הסינית

מלח הוא אחד מחמשת טעמי המזונות ברפואה הסינית המסורתית. הוא מזוהה עם יכולת הורדה חזקה וקרקוע ולכן משמש להרגעה, ריכוז, מיקוד והרגעה של פחדים. הוא בעל יכולת להמיס גושים ולהסיר סטגנציות, מרגיע עוויתות, מנקה פצעים ומחטא, מחזק את הכליות ולכן יכול להטיב עם כאבי גב תחתון, כאבי ברכיים, הטלת שתן תכופה ועוד. סופג רעלים ויכול לעזור בניקוי הקיבה במצבים של אכילת מזון מקולקל או לא טרי. בנוסף הוא תומך בעיכול ומעודד הפרשה של חומצה הידרוכלורית בקיבה.

Break the myth

בשל תכונות ההורדה וההכנסה פנימה, מלח מומלץ יותר לצריכה בתקופות הסתיו והאביב.
רצון עז למלח יכול להצביע על חולשה של צ'י הכליות וצריכה מוגברת של מלח עלולה להעמיס על הכליות ולהחליש אותן ובכך להוביל לסימפטומים המאפיינים חולשת כליות כדוגמת מצב רוח ירוד, עייפות, חולשה, כאבים בעצמות, פחד ועוד…שימוש במזונות מלוחים כדוגמת אצות ים, יכול לעזור תהליך של ניקוי כבד והורדה של לחץ דם גבוה.


מתכון סיני לכאבי בטן ונפיחות כתוצאה מאכילה של מזון מקולקל (אבל לא רק):
√ קלו במחבת מלח הימלאיה או מלח אטלנטי עד השחמה.
√ שימו כפית מלח בכוס מים חמים.
√ שתו רבע כוס כל 20 דקות.

קבלו מאיתנו במתנה - אוסף מתכונים לילדים בריאים

מעשה בסנדוויץ - המדריך השלם לארוחת עשר בריאה
* 18 מתכונים לסנדוויצ'ים בריאים, 

* 12 טיפים
* וסיפור ילדים אחד :)
כ
ך שילדכם ייהנו מאוכל בריא שיעלה להם את רמת הריכוז בלימודים.

רוצים להתייעץ איתנו? אנחנו כאן לרשותכם!

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    מאמרים נוספים בנושא:

    References:

      1. Swales, J. D. "Dietary salt and blood pressure: the role of meta-analyses." Journal of Hypertension. Supplement: official journal of the International Society of Hypertension 9.6 (1991): S42.
      2. Swales, John. "Population advice on salt restriction: the social issues." American Journal of Hypertension 13.1 (2000): 2-7.
      3. O'Donnell, Martin J., et al. "Urinary sodium and potassium excretion and risk of cardiovascular events." JAMA: the journal of the American Medical Association 306.20 (2011): 2229-2238. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1105553
      4. Stolarz-Skrzypek, Katarzyna, et al. "Fatal and nonfatal outcomes, incidence of hypertension, and blood pressure changes in relation to urinary sodium excretion." JAMA: the journal of the American Medical Association 305.17 (2011): 1777-1785.
      5. Tikellis, Chris, et al. "Association of dietary sodium intake with atherogenesis in experimental diabetes and with cardiovascular disease in patients with Type 1 diabetes." Clinical Science 124.10 (2013): 617-626.
      6. Rajesh Garg, Gordon H. Williams, Shelley Hurwitz, Nancy J. Brown, Paul N. Hopkins, Gail K. Adler. Low-salt diet increases insulin resistance in healthy subjects. Metabolism - Clinical and Experimental Volume 60, Issue 7 , Pages 965-968, July 2011
      7. Geboy, Alexander G., Dawn M. Filmyer, and Richard C. Josiassen. "Motor Deficits Associated With Mild, Chronic Hyponatremia: A Factor Analytic Study." Journal of Motor Behavior 44.4 (2012): 255-259.
      8. Ayus, Juan Carlos, et al. "Is chronic hyponatremia a novel risk factor for hip fracture in the elderly?." Nephrology Dialysis Transplantation 27.10 (2012): 3725-3731.
      9. Flavia Fayet-Moore,, Cinthya Wibisono,1 Prudence Carr,1 Emily Duve, Peter Petocz, Graham Lancaster, Joanna McMillan, Skye Marshall, Michelle Blumfield. “An Analysis of the Mineral Composition of Pink Salt Available in Australia.” MDPI, Nutrition Research Australia, Level 10, 20 Martin Place, Sydney 2000, Australia.

    עזרה ראשונה
    למצבים נפוצים

    מתנות לבריאותכם

    אפשר להבריא ממחלות!

    בואו להבריא איתנו

    מגוון רחב של מחלות ומצבים רפואיים מטופל בהצלחה על ידי הצוות המקצועי שלנו באמצעות הכלים של הרפואה הסינית

    מתכונים
    בריאים

    TOP
    דילוג לתוכן