חליטות צמחי מרפא
הטיפול בעזרת "צמחי מרפא" סיניים, מושתת על חוכמת ריפוי בת אלפי שנים, במהלכן נוסו ונבדקו אלפי מרכיבי צמחים בעלי השפעות בריאותיות שונות על גוף האדם.
תחת הכותרת "צמחי מרפא" נכללים מרכיבים שונים - עצים, שיחים, צמחים, פרחים, פטריות, מינרלים ומרכיבים מן החי (שחלקם אסורים לשימוש בארצנו הקטנטונת).
ברפואת צמחי המרפא הסיניים, חלקים שונים של הצמח (שורש, גבעול, גזע, קליפת הגזע, ענף, עלה ופרח) משמשים לטיפולים באזורים שונים בגוף ובפתולוגיות שונות.
עבודת המטפל ברפואה סינית באמצעות "צמחי מרפא" דורשת ידע רב ומיומנות המשלבת בין הבנת מאפייניו השונים של הצמח (טעם, ריח, צבע ועוד), לבין התהליך המתרחש בגופינו. בעזרת אלו יוכל המטפל להתאים פורמולות המורכבות ממספר צמחים כדי להיטיב עם מצבו הבריאותי של המטופל.
לשמחתנו, ישנם צמחי מרפא סיניים שניתן למצוא במטבח הביתי (או בסופר השכונתי).
צמחים אלו יכולים לתרום לנו במצבים שונים ולרוב יהיו בטוחים לשימוש ונטולי תופעות לוואי.
בואו ונכיר מספר צמחי מרפא נבחרים המצויים כמעט בכל גינה, מטבח או סופר ואת השפעתם על מצבים בריאותיים שונים.
אופן השימוש בצמחים אלו יהיה לרוב באמצעות חליטה (תה).
עלי מנטה
עלי מנטה (הדומים בהשפעתם לעלי הנענע, אך בעלי השפעה חזקה יותר):
בחרנו להתחיל עם עלי המנטה מכיוון שכולנו קיבלנו הצעות כאלו או אחרות לשתות תה מנטה/נענע בחורף ועל אחת כמה וכמה כאשר אנו מקוררים.
אולם, המלצה זו אינה תמיד טובה וזאת כיוון שעלי המנטה הינם בעלי איכות מקררת, ועל כן הם עלולים להחמיר מצב של התקררות או "להזמין אותה".
שימוש נכון בעלי המנטה יהיה כאשר אנו חולים במחלת חום המלווה בכאבי גרון ואף תחושת צריבה בעיניים. כמו כן, הם יכולים לעזור במצבי פריחת עור מגרדת (במצב זה יש לקחת צרור גדול ולחלוט בליטר מים רותחים).
הפעולות המצוינות יעילות במיוחד בעלי המנטה שצבעם ירוק - סגלגל (כמו בתמונה) לעומת עלי הנענע שצבעם ירוק בלבד.
קליפת הקינמון
את קליפת הקינמון ניתן להשיג בשווקים ובבתי הטבע למינם.
ג'ינג'ר טרי + בצל ירוק (החלק הלבן בלבד)
מתי לא מתאים: במידה ואתם מרגישים תחושות חום בגוף לסירוגין עם תחושות הקור, או שצבע הנזלת הפך לצהבהב, שילוב של שני אלו יהיה פחות יעיל.
אופן הכנה: חותכים 5-6 פרוסות דקות של ג'ינג'ר (עם הקליפה), חותכים את החלק הלבן של הבצל הירוק לפרוסות דקות מ2-3 בצלים. שמים את אלו יחד בסיר קטן עם כוס-כוס וחצי מים ומרתיחים כ-3 דקות.
מסננים את הנוזל, מצננים טיפה ושותים כאשר הנוזל חמים.
ניתן לחזור על הפעולה 2-3 פעמים תוך שמירה על אנרגיית הגוף (בכל זאת, בתחילת מחלה מומלץ שלא להוציא אנרגיה מיותרת למען התמודדות טובה יותר של הגוף עם גורם המחלה).
זרעי שומר
זרעי השומר הינם צמח מחמם ומיטיב עם מערכת העיכול.
יעילים להקלה בקשיי עיכול, חוסר תאבון או תאבון גדול לסירוגין, כאבי בטן או רגישות לאחר האוכל (במיוחד אם האדם ניזון מתזונה קרה) וכאבי מחזור המוטבים במגע יד או בהצמדת בקבוק חם.
בנוסף, זרעי השומר מומלצים לנשים מניקות. איכויות הצמח מועברות לתינוק דרך החלב ותורמות להתפתחות וחיזוק מערכת העיכול של הרך.
לתינוקות משהקים מומלץ לבשל בסיר כפית זרעי שומר, 3-4 פרוסות של ג'ינג'ר טרי עם כוס מים למשך 4-5 דקות. לצנן, לסנן ולמרוח מסביב לטבור בתנועה סיבובית עם כיוון השעון.
פיגם
צמח זה אינו נחשב כצמח מרפא סיני, אך מתוך פעולותיו המתוארות לאורך ההיסטוריה של הרפואה העממית ומתוך מחקרים מערביים שנעשו עליו אנו למדים את "השפעתו הסינית" בגופינו.
הפיגם נמצא יעיל ביותר לטיפול במגוון רחב של כאבים כגון; כאבי שרירים, מכות יבשות, כאבי פרקים, כאבי ראש וכאבי אוזניים.
שימוש בו הוא חיצוני בלבד – מריחה ועיסויי עדין של המקום הכואב.
אופן הכנה:
- לוקחים חופן עלי פיגם (שטופים), שמים במחבת עם שמן זית (מומלץ שיהיה שמן איכותי) ומחממים על אש קטנה עד שריחו של הפיגם מתחיל לעלות מעלה (1-2 דקות לכל היותר).
- מסננים את שמן הפיגם מן העלים, ומורחים תוך עיסוי קל על האזור הכואב.
- מריחת השמן המתקבל עוזרת גם לשיקום דליות (ורידים בולטים ברגליים).
- לטיפול בדלקות אוזניים אקוטיות - מטפטפים 2 טיפות לאוזן מהשמן 3-4 פעמים ביום (יש להקפיד שהשמן אינו חם).
- יש לשמור את השמן בבקבוקון סגור.
- כמו כן, ניתן למרוח את שמן הפיגם המוכן מסביב לאוזן.
ניתן להשיג שתיל פיגם במרבית המשתלות ומומלץ לגדל שיח קטן בכל בית.
סקירה זו הינה חלק קטן מבחינת שימושים יעילים של צמחי מרפא סיניים בביתנו.
אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל שאלה או בעיה רפואית.
כאן בשבילכם.
בר גרבובסקי
לשעבר מתמחה במרפאת עידנים
וצוות מרפאת עידנים
הבית לבריאות המשפחה
09-7430045