חובזה - מלכת החורף והאביב
הצמח הכי נגיש שהכרתם ואולי פיספסתם! | רועי סופר
כל מי שזוכר, לפני עידן האינטרנט והפלאפונים, היינו כילדים יוצאים ומשחקים בשדה שליד הבית ולקראת סוף החורף, תחילת האביב, פירות צמח החובזה היו מבשילים וכולנו כילדים היינו יושבים וממש מנשנשים ממנו בהנאה מרובה.
אף אחד מאיתנו לא חשב שיש לפרי החובזה ולצמח כולו כל כך הרבה סגולות בריאותיות ופשוט נהנינו לנשנש אותו ומבלי לדעת, זכינו למתנה נפלאה מהטבע ישר לגופנו.
צמח החובזה, בשמו העברי - חלמית, הינו צמח המתחיל את צמיחתו כבר בתקופת החורף ונמשך עד אמצע סוף האביב. זהו צמח עשיר בוויטמינים ומינרלים, ואפילו בחלבונים ויש כאלו המקטלגים אותו כאחד ממזונות העל.
לפי עקרונות הרפואה הסינית, הכלל הראשי בתזונה אומר שתמיד כדאי לצרוך את המזונות הגדלים באופן טבעי בעונה הנוכחית, כיוון שאז אנו מכניסים לגופנו מזונות התואמים לעונה התורמים לאיזון הגוף בהתאמה לטבע.
- בשל יכולת הלחלוח המשמעותית שיש לחובזה (ולבמיה) שניהם מצוינים לאנשים הסובלים מדלקות שונות. צמחים אלו עשירים ברכיבים נוגדי דלקת, תומכים בפעילות הכבד ויכולים להרגיע מצבים דלקתיים, פריחות עוריות, עיר יבש, אלרגיות, שיעול יבש, דלקות פרקים, דלקות בשלפוחית השתן ועוד...
דרכי שימוש
- לאכול את פירות החובזה טריים כמו שהם - נשנוש נפלא (יחד עם תהליך הקטיף עם הילדים, פעילות משפחתית נפלאה)
- סלט חי של חסה, סלק ופריות החובזה
- עלי החובזה יכולים לשמש כתחליף לעלי תרד או מנגולד במגוון תבשילים
- אורז עם עלי חובזה קצוצים
- שקשוקה של עלי חובזה
- מרק עלי חובזה (מאד טעים)
- ממולאים עם עלי חובזה
- לביבות חובזה
- ועוד...
מרשמלו מחובזה!
החובזה עשירה בריר, במיוחד הגבעולים עצמם. מהמיץ המפורש מהגבעולים והשורשים מייצרים באנגליה ובצרפת מרשמלו בשילוב של בישול עם סוכר.