ישנו משפט האומר שכל מיגרנה היא כאב ראש, אך לא כל כאב ראש הוא מיגרנה.
מי שסובל/ת ממיגרנות יודעים לאמר את ההבדל המשמעותי.
מיגרנה זה דבר בלתי נסבל, משתק, שפוגע באיכות החיים בצורה ניכרת.
נשים סובלות ממיגרנות פי שלוש מגברים (נוכל להבין בהמשך מדוע).
סוגי מיגרנות:
ישנם סוגים שונים של מיגרנות והתבטאויות שונות ולהן סיבות שונות.
ישנן מיגרנות המופיעות בהקשר לווסת או לביוץ, ישנן מיגרנות המופיעות בעיקר בסופי שבוע (Weekend headache), ישנן כאלו שמופיעות בהקשר למצבי לחץ, מתח, סטרס, כאלו המופיעות בסוף היום, בזמן עייפות משמעותית, מיגרנות המופיעות כתוצאה מחום/יציאה לשמש, כתוצאה ממזון מסויים ועוד.
התבטאות/אופי המיגרנות:
ישנן מיגרנות המופיעות בצידי הראש באזור הרכות, בשני הצדדים או רק בצד אחד, כאלו המתחילות צד אחד ועוברות לצד השני, מיגרנות העוטפות את כל הראש כאילו מגבת לוחצת על כל היקף הראש, כאלו המורגשות כמשקולת היושבת על הראש, מיגרנה ש"דופקת" כמו פטיש, לחץ חזק מאחורי העיניים ולפעמים קשה מאד לפתוח את העין, ראיית מנהרה, טשטוש בראייה, מיגרנה המלווה עם בחילה ועוד ועוד.
הגורמים למיגרנות - המטופל נשאר ללא מענה :(
הרפואה המערבית אינה יודעת להסביר באופן ברור את הסיבות למיגרנות וקיימות תאוריות שונות המנסות להסביר את התופעה ואת הסיבות להופעתן. לפי הרפואה המערבית אין טיפול למיגרנות ולכן שיטות הטיפול מתמקדות בניסיון למנוע התפתחות של מיגרנות ובהקלה של התסמינים.
כמו כן, הרפואה המערבית אינה מייחסת חשיבות לסימפטומים השונים ולדרך התבטאות המיגרנות ועל כן הטיפול זהה לכלל המצבים. במקרה הטוב, הטיפול התרופתי מקל על המיגרנה אך אינו מונע את החזרתיות וכך הופך המטופל להיות תלוי בתרופה ובשיתוק פרק זמן מחייו עם הופעתה.
התייחסות הרפואה הסינית למיגרנות:
הרפואה הסינית מייחסת חשיבות רבה לכלל הסימפטומים ודרך ההתבטאות של המיגרנות. האם המיגרנה מופיעה רק בצד אחד או בשניהם, באיזה צד יותר, האם היא מופיעה בתחילת היום או בסוף היום, האם יש קשר לווסת, מהו סוג/אופי הכאב, כאב דופק, דוקר, עמום, כבד, לוחץ ועוד... האם יש קשר משפחתי (אמא לרוב), מתי התחילו המיגרנות - עם קבלת הווסת, אחרי אירוע רגשי כל שהוא, מגיל צעיר, גיל ההתבגרות, אחרי תאונת דרכים ועוד... כל סימפטום וסימפטום נותן למטפל הבנה על מה הסיבה למיגרנה ומה יהיה התהליך הטיפולי.
סיבות/גורמים למיגרנות על פי הרפואה הסינית:
למיגרנות סיבות רבות. חלקן קשורות למצבים רגשיים כדוגמת מתח, חרדה, לחץ, אירועים מהעבר, יחסים במשפחה/בן /בת הזוג. חלקן קשורות לחוסר איזון הורמונלי, חוסר איזון שעבר בתורשה, מזונות מסויימים אשר עלולים "להרגיז" את הכבד ולהוביל למיגרנות ומצבים מורכבים יותר.
נשים נוטות לסבול ממיגרנות פי שלוש מגברים, הן מהסיבה שנשים הינן יותר ריגשיות מגברים ובעלות אינטליגנציה רגשית מפותחת והן מהקשר ההורמונלי אשר עלול לגרום להופעת מיגרנות.
איך הרפואה הסינית יכולה לעזור למיגרנות:
הרפואה הסינית ידועה ביכולתה להפחית מתחים, להרגיע, לאזן מצבים הורמונלים ולמטפל מיומן יש יכולת לעזור ולהפסיק את הופעת המיגרנות.
חוסר איזון בכבד נחשב ברפואה הסינית כאחד הגורמים המשמעותים שעלול להוביל למיגרנות, אולם מעורבות של איברים נוספים היא שכיחה ועל המטפל לאבחן ולמצוא אילו איברים משתתפים בחוסר האיזון, אשר עלולים לגרום למיגרנות ובהתאם, להתאים את התהליך הטיפולי.
כל מטופל מקבל טיפול שונה, המותאם לו באופן מדוייק ואישי בכל מפגש ומפגש, תוך התייחסות לאורח החיים, תזונה, שילוב של צמחי מרפא במידת הצורך וטיפול תואם אישי בדיקור.
המחקרים חד משמעים - רפואה סינית יעילה בטיפול במיגרנות!
לשמחתנו גם המחקר כבר מודע ליכולות של הרפואה הסינית בכלל ולדיקור בפרט, ביכולת לעזור ולהפסיק מיגרנות ורופאים רבים מפנים מטופלים לטיפול במיגרנות בעזרת דיקור, הן בשל העדויות המחקריות ההולכות וגדלות על היעילות של דיקור וצמחי מרפא והן במטרה לחסוך מהמטופל את השימוש בתרופות השונות וההשפעות הלא רצויות שלהן לאורך זמן על הגוף.
בשנת 2009 נעשתה מטא אנליזה (איסוף וניתוח של כמות מחקרים גדולה באותו נושא) אשר בדקה 22 מחקרים שבוצעו על 4419 מטופלים. לאחר ניתוח הנתונים קבעו החוקרים כי "דיקור צריך להיחשב כאופציה טיפולית עבור מטופלים הסובלים ממיגרנות".
במחקר משנת 2012 שבדק את ההשפעות של דיקור על מיגרנות רשמו החוקרים: "על בסיס העדויות הקיימות, דיקור סיני צריך להיות קו טיפול ראשון לטיפול במיגרנות והוא יעיל לפחות כמו טיפול תרופתי, בטוח, בעל השפעה ממושכת, ומפחית את צריכת התרופות וההשפעות הלא רצויות שלהן".
במחקר אחר שבוצע ב 2020 שבדק את האפקטיביות והבטיחות של דיקור כטיפול במיגרנות רשמו החוקרים: "בהתבסס על איכות הגבוהה של הראיות, דיקור סיני הינו טיפול יעיל ובטוח למיגרנות".
במטא-אנליזה שנעשתה באוקטובר 2022 על 39 מחקרים שבדקו את ההשפעה של אקופנקטורה (דיקור) על מיגרנות, נמצא כי "דיקור הינו יעיל ביותר לטיפול במיגרנות, בהפחתה של כמות ימי המיגרנה, הגדלת המרווח בין ההתקפים ושיפור ההרגשה של המטופל".
ברור כי לרפואה הסינית יש יכולת רבה לעזור הן בזמן התקף של מיגרנה והן במניעת התקפים חוזרים על ידי איזון של חוסר האיזון בין האיברים השונים הגורם למיגרנות. כמו כן, לרפואה הסינית ישנן המלצות שיכולות להקל ולעזור במיגרנות, אבל חשוב לדעת, אין סיבה לסבול ממיגרנות ולפגוע באורח החיים. אנו מטפלים במטופלים רבים הסובלים ממיגרנות עם הצלחות רבות. תוכלו לראות חלק מהן כאן למטה.
צרו עימנו קשר לכל שאלה ונשמח להסביר על התהליך הטיפולי.
כאבי ראש בצידי הראש נגרמים פעמים רבות בשל צריכת מזונות שמנוניים ומזונות נוספים המשפיעים על התפקוד התקין של הכבד וכיס המרה, איברים המקושרים להופעת המיגרנות על פי הרפואה הסינית.
צד שמאל של הראש מקושר לצריכה מוגזמת של סוכרים פשוטים, פירות, מיצי פירות, משקאות קלים, תבלינים וממריצים כדוגמת קפה, קוקה קולה או רד בול.
צד ימין של הראש מקושר לצריכה מוגזמת של מזון מהחי - בשר, עוף, ביצים, מוצרי חלב, מזונות מלוחים, מאפים, וממריצים.
1. שתיית קפה ואלכוהול.
2. מוצרי קמח אפוי כדוגמת לחם, בורקסים או פיצות.
3. תפוחי אדמה, עגבניות, אבוקדו ופירות טרופיים.
4. אנשים חלשים מומלץ להימנע מסלטים טריים.
5. בישול עם הרבה שמן.
6. מזון מהחי, גם דגים ומאכלי ים.
7. פירות, אם משתוקקים העדיפות היא לפירות מבושלים או מיובשים בהתאמה למטופל.
8. אכילת לילה.
צריכה קבועה של המזונות הבאים עלולה להחמיר מצבי מגרנות: אגוזים, גרעיני חמנייה, תפוחי אדמה, סוגי מזונות מהחי ועוד.
בחום, יובש, צמא, שינה לא רציפה.
2. מגוון ירקות כדוגמת ארטישוק, חסה מבושלת וסלק - מומלץ לאנשים הסובלים ממיגרנות המלוות בסימפטומים של חום כדוגמת עצבנות, עיניים או פנים אדומות, אפטות בפה.
3. הגבלת השימוש במלח למינימום.
4. מומלץ ללעוס היטב את המזון.
5. לאנשים עם נטייה לליחה או עודף לחות, מומלץ למזוג לתוך סיר כוס מים חמים + 2 כפות דייקון (צנון לבן) טרימגורר, בשלו באיטיות על אש קטנה והוסיפו תוך כדי מעט רוטב סויה מסוג shoyu, מומלץ.
6. אפשרות נוספת, תה - AME KUZU:
○ מוסיפים עוד מים - להגיע לכוס 1 של מים בסה"כ
○ מוסיפים 1 כף סירופ אורז
○ לשפוך לסיר ולחמם על אש בינונית עד שמביאים לכמעט רתיחה
- בשימוש חיצוני - קומפרסים בצד הכואב עם מגבות ספוגות וסחוטות לסירוגין במים חמים וקרים
- טובלים את כפות הרגליים במים פושרים
- קוזו הינה אבקה עמילנית הנמצאת בשימוש רב במטבח המקרוביוטי. הקוזו משמש כמסמיך מזון כדוגמת רטבים, מרקים קינוחים משקאות ותבשילים.
- הקוזו ידוע כמקל על מגרנות וכאבים, מקל על בעיות מעיים ועצירות, עוזר להצטננויות בשלביה הראשונים, עוזר להורדת לחץ דם גבוה, מסייע באיזון רמות סוכר וכולסטרול בדם, שיעול יבש ועוד.
-
אופן ההכנה – מדללים את אבקת הקוזו במעט מים קרים ובהדרגתיות מערבבים לתוך התבשיל בסוף הבישול.
-
הקוזו ניתן לרכישה בחנויות הטבע כאבקה לבנה.
אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר בכדי להתאים את הטיפול המתאים ביותר בשבילכם ולהיפטר מהמיגרנות.
שרותי המרפאה
References:
- Swales, J. D. "Dietary salt and blood pressure: the role of meta-analyses." Journal of Hypertension. Supplement: official journal of the International Society of Hypertension 9.6 (1991): S42.
- Swales, John. "Population advice on salt restriction: the social issues." American Journal of Hypertension 13.1 (2000): 2-7.
- O'Donnell, Martin J., et al. "Urinary sodium and potassium excretion and risk of cardiovascular events." JAMA: the journal of the American Medical Association 306.20 (2011): 2229-2238. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1105553
- Stolarz-Skrzypek, Katarzyna, et al. "Fatal and nonfatal outcomes, incidence of hypertension, and blood pressure changes in relation to urinary sodium excretion." JAMA: the journal of the American Medical Association 305.17 (2011): 1777-1785.
- Tikellis, Chris, et al. "Association of dietary sodium intake with atherogenesis in experimental diabetes and with cardiovascular disease in patients with Type 1 diabetes." Clinical Science 124.10 (2013): 617-626.
- Rajesh Garg, Gordon H. Williams, Shelley Hurwitz, Nancy J. Brown, Paul N. Hopkins, Gail K. Adler. Low-salt diet increases insulin resistance in healthy subjects. Metabolism - Clinical and Experimental Volume 60, Issue 7 , Pages 965-968, July 2011
- Geboy, Alexander G., Dawn M. Filmyer, and Richard C. Josiassen. "Motor Deficits Associated With Mild, Chronic Hyponatremia: A Factor Analytic Study." Journal of Motor Behavior 44.4 (2012): 255-259.
- Ayus, Juan Carlos, et al. "Is chronic hyponatremia a novel risk factor for hip fracture in the elderly?." Nephrology Dialysis Transplantation 27.10 (2012): 3725-3731.
- Flavia Fayet-Moore,, Cinthya Wibisono,1 Prudence Carr,1 Emily Duve, Peter Petocz, Graham Lancaster, Joanna McMillan, Skye Marshall, Michelle Blumfield. “An Analysis of the Mineral Composition of Pink Salt Available in Australia.” MDPI, Nutrition Research Australia, Level 10, 20 Martin Place, Sydney 2000, Australia.